Bas-Kappers
Image default
Bedrijven

Zo knap je budgetproof jouw huis op

Bij het opknappen van je huis denk je misschien al snel aan de aanschaf van dure meubels en verf. Gelukkig hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw huis budgetproof kunt opknappen. Zo kunnen een paar kleine aanpassingen in je woning al een groot verschil maken, en kan een goedkope muursticker je woning een hele andere sfeer geven. De sleutel voor dit project is: hou het simpel en hou het klein. Hieronder vind je een aantal tips om je huis op te knappen zonder je bankrekening te plunderen.

Kies voor een klein likje verf

Verf is een van de goedkoopste manieren om een kamer een nieuwe look te geven. Je kunt kiezen voor een neutrale kleur of een kleur die je ruimte een frisse look geeft. Verf kan je kopen in elke bouwmarkt en is relatief goedkoop. Je hoeft hierbij ook niet alle wanden een nieuwe kleur te geven. Soms kan het verven van een enkele want al een wereld van verschil maken. Hiervoor hoef je je ook niet te wagen aan felle, opvallende kleuren. Zijn al je muren bijvoorbeeld wit? Verf dan een want in een pastelkleur. Dit geeft de kamer meteen een warmere sfeer, zonder dat dit je bezoek meteen opvalt. Door voor een enkele muur te kiezen heb je ook maar weinig verf en benodigdheden nodig, wat weer geld bespaard voor andere dingen.

Kies voor behang in plaats van verf

Wil je echt iets anders, maar denk je dat verf het niet is voor jou? Kijk dan eens naar alle verschillende soorten behang. Behang is een andere goedkope manier om een kamer een nieuwe look te geven. Behang is verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren en is relatief goedkoop. Ook hiervoor geldt: less is more. Je hoeft niet alle muren van een kamer te behangen om hem een opknapper te geven. Vaak staat het zelfs mooier wanneer je een muur behangt, en de rest in een effen kleur verft. Zo maak je de ruimte niet te druk, maar is er wel een duidelijk before and after effect wanneer je binnenkomt. Een ander voordeel van behang is dat je voor een printje kan kiezen. Deze kleuren kan je vervolgens weer laten terugkomen in meubels en decoratie.

Accessoires, decoratie en nieuwe meubels

Wanneer je een woning gaat opknappen, is het heel verleidelijk om allemaal nieuwe meubels aan te schaffen. Eerlijk is eerlijk, een nieuwe bank of eettafel set geeft een nieuwe look aan je inrichting. Helaas is dit vaak niet budgetproof, tenzij je het leuk vind om door vele kringloopwinkels te lopen op zoek naar dat ene pareltje. Is dat niet zo jouw ding? Hou het dan bij kleine extra’s zoals een nieuwe vaas, een budget vloerkleed of raamfolie. Ook een nieuwe plant in een mooie pot of een klein beeldje op de bijzettafel maken al een verschil in hoe de sfeer in huis aanvoelt. Al deze kleine aanpassingen samen maken een grote verandering in de inrichting van je woning, zonder dat je een nieuw interieur aanschaft. 

Knap je woning op met verlichting

Naast decoratie heeft ook het type verlichting een groot aandeel in hoe je woning eruit ziet. Fel licht is handig wanneer je goed zicht moet hebben, maar is niet bepaald sfeervol. Een mooie staande lamp naast de bank geeft de zithoek meteen een warmere uitstraling. Een hanglamp boven de eettafel geeft ook meer sfeer tijdens het dineren. Spotjes zijn juist een goede middenweg wanneer je goed licht wil hebben zonder dat de sfeer erdoor verloren gaat.