Bas-Kappers
Image default
Aanbiedingen

Welk canvas past het best bij jouw kunstproject?

Ben jij een kunstenaar? Zo ja, wat voor materiaal gebruik jij dan voor al jouw kunstwerken? Het type canvas is namelijk erg van invloed op het uiteindelijke eindresultaat. Elk type canvas heeft zo zijn kenmerken en toepassingen. In deze blog nemen we jou mee langs diverse soorten canvassen die jij gebruikt om jouw visie tot leven te brengen. Kijk snel verder om te ontdekken voor welk doek jij gaat!

 

Het klassieke doek

Het meest bekende type canvas is het katoenen doek. Dit type canvas wordt al eeuwenlang gebruikt door kunstenaars. Het doek is redelijk betaalbaar, duurzaam en beschikbaar in verschillende diktes en structuren. Acrylverf en olieverf zijn het meest geschikt voor een katoenen canvas. Dit komt doordat het een uitstekende oppervlakte en textuur heeft voor het schilderen.

 

Het linnen canvas

Een hoog gewaardeerd alternatief voor katoen is het linnen canvas. Het heeft een fijne textuur en een glad oppervlak, waardoor het perfect is voor gedetailleerde schilderijen. Als je hier mee wilt werken, moet je wel beseffen dat het over het algemeen duurder is dan katoen. Het wordt daarom ook vaak gekozen door kunstenaars die graag een luxe uitstraling willen bereiken met hun werk. 

 

De moderne dibond platen

Een wat minder bekende optie zijn dibond platen. Ze worden vaak gebruikt voor fotokunst, moderne en abstracte kunst, buiteninstallaties en mixed media-projecten.  

Dibond biedt een moderne benadering van kunst. Ze bestaan uit een sandwichconstructie van aluminium buitenlagen met een stevige kunststof kern. Dit maakt dibond platen duurzaam, bestand tegen buigen en weerbestendig. Dibond is ideaal voor kunstwerken die zowel binnen als buiten worden tentoongesteld en voor werken met een eigentijdse uitstraling. 

 

Het geprepareerde doek

Een geprepareerd canvas is een doek dat al voorbehandeld is. Dat wil zeggen dat van tevoren het canvas is behandeld met een primer. Het doek wordt dan meteen gebruikt door de schilder met verf. Dat is ideaal voor kunstenaars die gelijk aan de slag willen met het creëren van het werk. Ook omdat het erg geschikt is voor verschillende technieken! Deze doeken zijn vaak beschikbaar in linnen en katoenen doeken. Bijna altijd zijn ze ook beschikbaar in veel verschillende formaten.

 

Het paneel canvas

Een paneel canvas bestaat uit een stevig en plat oppervlak. Het is een combinatie van een houten paneel met de veelzijdigheid van een canvas oppervlak. Doordat het een erg stevig canvas is, voorkomt het dat het werk gaat kromtrekken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij kunstenaars die zware verfsoorten gebruiken. Het paneel biedt dus een stevige ondersteuning, waardoor het geschikt is voor schilderijen met paletmessen of impasto-technieken.

 

https://plaatprinten.nl