Bas-Kappers
Image default
Financieel

Vijf verschillende beleggingsopties anders dan aandelen en obligaties

Beleggen in aandelen en/of obligaties is niet de enige strategie die u kunt gebruiken als het om beleggen gaat. Hoewel veel mensen het grootste deel van hun geld in de traditionele aandelen, obligaties, ETF’s en beleggingsfondsen zullen beleggen, is het begrijpen van minder gebruikelijke opties voor beleggen een onderdeel van het vergroten van uw algehele financiële geletterdheid.

Andere soorten investeringen zijn onder meer grondstoffen, buitenlandse valuta, onroerend goed (inclusief REIT’s of Real Estate Investment Trusts), hedgefondsen, private equity en het actuele onderwerp: cryptocurrency. Hieronder vindt u uitleg over deze verschillende opties.

Commodities

Commodities zijn de OG van markthandel. Het zijn echte fysieke activa, zoals goud, zilver, olie, aardgas of landbouw, om er maar een paar te noemen. Meestal worden deze verhandeld in contracten, zonder enige uitwisseling van het daadwerkelijke activum. Een gemakkelijkere manier om in dit type beleggingsoptie te komen, is door ETF’s in een van deze sectoren te kopen. Het is echter vermeldenswaard dat u echt goud en zilver kunt bezitten (meestal in staven); niet elke beleggingsonderneming zal u dit laten doen, maar er zijn er die dat wel doen. Bekijk het op spaarbuidel.nl.

Deviezen

Dit verwijst simpelweg naar het kopen van de valuta van een land. Een mogelijke strategie om dit te doen is dat u kunt profiteren van de waarde van de valuta van een land die omhoog of omlaag gaat. Enkele voorbeelden van valuta die u kunt kopen zijn de Amerikaanse dollar, de Japanse yen, de euro, de Australische dollar, het Britse pond en nog veel meer. Houd er rekening mee dat het beleggen in valuta een hoge liquiditeit is, wat betekent dat u een hoge contante waarde zou hebben.

Onroerend goed

Er zijn een paar verschillende manieren waarop u in onroerend goed kunt investeren als onderdeel van uw algemene investeringsstrategie. U kunt fysieke activa kopen, zoals land, een huis (of dat nu een eengezins- of meergezinswoning is), of zelfs een commercieel gebouw. Als die opties buiten uw prijsklasse vallen, kunt u overwegen te beleggen in vastgoedbeleggingstrusts (REIT’s). Het concept hiervan is vergelijkbaar met een ETF: het is een mand die bestaat uit verschillende soorten vastgoedinvesteringen en ze worden verhandeld op beurzen zoals gewone aandelen. REIT’s verzamelen lease-inkomsten en geven ten minste 90% van de opbrengst door aan de aandeelhouders als dividenden.

Hedgefondsen en private equity

Hedgefondsen en private equity zijn ook opties om te beleggen, maar ze brengen zeker veel meer risico met zich mee, dus u moet wel een geaccrediteerde belegger zijn om deel te nemen. Een geaccrediteerde belegger is iemand met een verdiend inkomen van meer dan € 200.000 per jaar en een nettowaarde van meer dan € 1.000.000.

Hedgefondsen zijn bedrijven die op agressieve wijze hoge rendementen proberen te behalen door gebruik te maken van geavanceerde strategieën op wereldwijde markten. Houd er bij hedgefondsen rekening mee dat er een beheervergoeding van 2% en een prestatievergoeding van 20% is. Dit zijn absoluut een hoog risico, een hoge beloning. Private equity daarentegen is een activaklasse die bestaat uit beleggingen die niet beursgenoteerd zijn. Private equity-bedrijven investeren in particuliere bedrijven en zijn vaak betrokken bij buy-outs en bedrijfsherstructureringen.

Cryptocurrency

Simpel gezegd is cryptocurrency digitale valuta in de vorm van digitale tokens of munten die zijn versleuteld met blockchain-technologie. Ze opereren onafhankelijk van gecentraliseerde banken, dus er is minimale regelgeving. De technologie die crypto gebruikt, blockchain, is gedecentraliseerd en moeilijk te traceren, wat een zekere mate van anonimiteit mogelijk maakt waardoor in blockchain investeren interessant kan zijn. Elk blok bevat de details van een bepaalde transactie. De enige manier om de valuta te hacken of te stelen, is door de exacte details van elk blok in de keten te hebben, waardoor het extreem veilig is. Voorstanders van cryptocurrency suggereren dat het in de toekomst voor alle soorten betalingen zal worden gebruikt, vooral online, waardoor het nog veiliger zou zijn dan de huidige banken en/of creditcards.

 

https://spaarbuidel.nl/beleggen/