Bas-Kappers
Image default
Zakelijke dienstverlening

Overdracht bedrijf

Voor veel ondernemers komt uiteindelijk de tijd dat je het bedrijf moet gaan verkopen. Je wilt met pensioen, bent toe aan wat rustiger of het heeft een hele andere reden. Misschien is er graag iemand die het wil overnemen en zie je dit als een goede mogelijkheid. Echter is een bedrijfsoverdracht iets waar vaak jaren voorbereid aan vooraf gaat. Begin dus op tijd met de eventuele voorbereiding, zodat dit geen dingen zijn die je op het laatste moment ineens dient te regelen.

De voorbereiding van een bedrijfsoverdracht begint met het in kaart brengen van alle wensen. Wat is de reden van de bedrijfsoverdracht? Wie gaat het kopen en hoe zal het na de verkoop gaan. Door dit soort persoonlijke en financiële wensen in kaart te brengen zet je de eerste stap van de bedrijfsoverdracht. Dit zijn namelijk zaken die later handig zijn in het verkoopproces.

Bovendien moet een analyse worden gemaakt van het bedrijf. Hier worden zaken bekeken als de markt waarin het bedrijf zicht bevindt, de financiële status van het bedrijf, de organisatie en de kwaliteit van het management. Deze bevindingen worden daarna vastgelegd in een informatiememorandum. Zo een memorandum wordt inzichtelijk gemaakt voor potentiële kopers, omdat dit essentiële informatie is voor het overnemen van een bedrijf.

Voor de verkoop van een bedrijf moet deze in goede conditie verkeren. De jaarrekeningen moeten van vijf achtereenvolgende jaren getoond kunnen worden. tevens moet hierin een duidelijk beeld geschetst zijn van de winstgevendheid van het bedrijf. Daarnaast mag het bedrijf geen schulden hebben. Vaak staan er op de balans een aantal privé activa. Van deze activa is het belangrijk of deze privé worden overgenomen. Hier moet vervolgens een reële prijs voor worden berekend. Ook privé schulden aan een bv kunnen beter van te voren afgelost worden. Het is belangrijk om allerlei van dit soort zaken te behandelen en schriftelijk vast te leggen. Als alles is afgerond, kan een definitieve koopovereenkomst gesloten worden.

Heb je hulp nodig bij de bedrijfsoverdracht? Schakel een Naaldwijk accountant in voor fiscaal advies.

http://weanaaldwijk.nl