Bas-Kappers
Image default
Dienstverlening

Is de TENS pijntherapie inzetbaar bij rugpijn?

Werkt een TENS apparaat bij rugpijn? Jazeker! Deze eenvoudige behandeling zorgt ervoor dat u minder pijn voelt. TENS is niet alleen inzetbaar bij rugpijn, ook bij zenuwpijn, littekenpijn, nekpijn, bevallingspijn en complex regionaal pijnsyndroom werkt een behandeling met TENS zeer goed.

Wat houdt TENS precies in?

TENS is de afkorting van Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het betreft een klein apparaat (vergelijkbaar met de grootte van een mobiele telefoon) dat zwakke elektrische stroompjes afgeeft. Door deze zwakke stroompjes worden bepaalde zenuwen in de huid geprikkeld. Hierdoor verminderd de pijn. TENS is niet medicamenteus en daarom veilig in gebruik, langdurig gebruik van TENS is dan ook niet schadelijk. TENS werkt alleen pijnstillend, het neemt namelijk de oorzaak van de pijn niet weg. Het is daarom een uitstekende pijntherapie bij chronische pijn.

Hoe werkt TENS?

Ons lichaam is uitgerust met dunne en dikke zenuwvezels. De zenuwen die de pijn geven, de zogenaamde pijnzenuwen, zijn de dunne zenuwen. Wanneer de dunne zenuwen geprikkeld worden geven ze een pijnsignaal af aan de hersenen. Gevolg hiervan is het gevoel van pijn. De elektrische stroompjes van TENS stimuleren de dikke zenuwen waardoor er een blokkering van de doorgifte van pijnsignalen ontstaat. Dit wordt ook wel elektrostimulatie genoemd. Waarom worden de dikke zenuwen gestimuleerd, terwijl de dunne zenuwen juist het pijnsignaal geven? Omdat dikke zenuwen sterker zijn dan de dunne, pijnzenuwen. Door het stimuleren van de dikke zenuwen voelt u dus minder pijn.

De behandeling

Tijdens de TENS behandeling draagt u elektrode pleisters op uw huid. Deze speciale pleisters zorgen ervoor dat de elektrische stroompjes de zenuwen bereiken. Aan de pleisters zijn snoertjes bevestigd, die op hun beurt weer bevestigd zijn aan het TENS apparaat. Op het apparaat kunt u een programma aanzetten. U kunt zelf kiezen welke sterkte de elektrische stroompjes zijn en kunt dit ten alle tijden aanpassen. Tijdens een behandeling, die meestal de duur heeft van 20 minuten, kunt u liggen, zitten of rustige dingen doen. Kies datgene dat voor u het meest prettig aanvoelt tijdens een behandeling. De pijntherapie met TENS mag meerdere keren per dag herhaald worden.

https://tens.nl/