Bas-Kappers
Image default
Eten en drinken

Het geheim van de Iberico spareribs

De zomer staat bijna voor de deur en dat betekent dat de barbecue tijdens een mooie zomerdag weer uit het stof gehaald kan worden. Bij barbecueën denk je natuurlijk aan vlees, heel veel vlees. Wanneer je een barbecue in de tuin hebt gepland met vrienden en familie kunnen spareribs niet ontbreken. Waarschijnlijk let je in eerste instantie niet echt goed op wat voor spareribs je in je winkelmandje gooit, maar wist je eigenlijk wel dat er meerdere soorten spareribs in de winkel of online te vinden zijn? Één van deze soorten spareribs zijn de Iberico spareribs, deze spareribs worden gemaakt van een heel bijzonder donker varkentje die in het zonnige zuiden van Spanje leeft.

Het Iberico varken

De Iberico spareribs worden gemaakt van het vlees van het Iberico varken, het Iberisch varken. Deze varkens zijn bruin of zwart van kleur en komen oorspronkelijk uit het zuiden van Spanje en Portugal. De varkens leven daar voor een deel in het wild. Deze slimme varkentjes zijn erin geslaagd om zich aan te passen aan de extreme weersomstandigheden met hoge temperaturen die zich in het zuiden van Spanje en Portugal voordoen. Zodoende leven de varkens daar in de open bossen die ook wel Dehesa worden genoemd.

De smaak van de herfst

Wat is nou het geheim voor dit heerlijk smakende vlees? De Iberico varkens leven in de open bossen. In deze open bossen groeien veel steen- en kurkeiken. De hoofdmaaltijd van de varkens bestaat voornamelijk uit de natuurlijke vegetatie die in de bossen te vinden is. Hierbij moet je denken aan gras, kruiden, mos en paddenstoelen. Maar het geheim van het Iberico varken vind je terug in de steen- en kurkeiken. Wanneer de herfst zich aandient vallen de eikels, van de vele eikenbomen die in de bossen staan, naar beneden. Deze eikeltjes zijn voor de varkens een lekkernij. Zij laten in deze periode het gras voor wat het is en focussen zich alleen op het eten van deze eikeltjes. Hiermee eten ze hun buikje rond en produceren ze dus één van de lekkerste stukjes vlees die er is.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de smaak van deze Iberico spareribs? Via de website van bijvoorbeeld LeJean VleesAtelier kun je dit smakelijke stukje vlees bestellen voor in huis en zelf bepalen wanneer het wordt bezorgd. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is het bereiden van het vlees naar je eigen smaak.