Bas-Kappers
Image default
Eten en drinken

Eten na sporten

Er wordt vaak aanbevolen om een goede hartige maaltijd te eten minstens een anderhalf uur voor dat je begint te sporten, maar zou je beter niet na je sportsessie kunnen eten?

Om dat te bekijken moeten we eerst weten wat er met ons lichaam gebeurt terwijl en nadat we sporten. Sporten veroorzaakt microscheuren in je spiervezels en bindweefsel. Met rust en goede voeding bouwen deze kleine scheurtjes zich weer op en maken ze je spieren sterker en groter. Dus zou je dan best de voeding voor of erna op eten? 

Wanneer je sport, verbrandt je lichaam calorieën. Dit betekent dat je lichaam die calorieën uit je energiereserves gaat halen zoals je lichaamsvetten. Velen zouden zeggen dat dit juist de hele bedoeling is van sporten, om af te vallen en in goede conditie te blijven, maar wat als je het slimmer kom aanpakken? 

Je lichaam is heel kieskeurig om aan de vetreserves van je lichaam te komen doordat het door jaren evolutie gewend is om alleen aan de reserves te komen als je in een noodsituatie beland waarbij je bijvoorbeeld; ergens in het wild bent verloren geraakt zonder enige voeding. Daarom zal het ook eerder je spieren gaan afbreken om daar eerst energie uit te halen, het eten van de juiste snack onmiddellijk na het sporten betekent dat je je training niet annuleert omdat in plaats van de calorieën als vet op te slaan, je je verloren energievoorraden aanvult en je jouw spieren ook ineens herstelt waardoor ze groter en sterker worden zonder dat er enige spierweefsels verloren geraken. 

Meer spieren staat gelijk aan meer verbrande calorieën, dus maak er een punt van om je snack binnen twee uur te eten en daarna een grotere maaltijd te nuttigen. 

 

Eiwitrijk eten en langzame koolhydraten

De gerechten die aanbevolen worden om na een zware sport prestatie te eten zijn voedingen die een hoog gehalte hebben van eiwitten. 

Het beste eiwitrijke eten hiervoor zijn met gemak witte kip en zalm, Griekse yoghurt is ook een heel gezonde aanvulling van eiwitten die je dan met wat soorten fruit kunt eten om je vitamines ook aan te vullen.

Langzame koolhydraten zoals quinoa en bruine rijst zijn ook aanbevolen omdat die het rapst verteren van de koolhydraat rijke voedingen en een laag gehalte gluten bevatten zodat je lichaam niet interne ontstekingen oploopt.

Dus, eten na een training zou voor jezelf bijna nooit optioneel zijn; het is waarschijnlijk bijna net zo belangrijk als de training zelf. Dit is waarom je altijd een snack na de training moet pakken, de beste tijd om het te eten.