Bas-Kappers
Image default
Toerisme

belgische kust

 

belgische kust

 

 

 De kust van de Noordzee van België, die zich uitstrekt over 70 km, wordt beschouwd als een paradijs voor liefhebbers van koel water en koele zon. Als je Peter de Grote volgt, die in 1717 de toenmalige visserssteden Oostende en Niuport bezocht, kun je deze weinig bekende, maar zeer aantrekkelijke resorts ontdekken. Natuurlijk zullen de Noordzeekusten niet concurreren met de Middellandse Zee of de Adriatische Zee, omdat het badseizoen hier kort is – het duurt ongeveer twee maanden, van 15 juni tot 15 augustus. Resorts in België zijn niet zo beroemd als de Franse Noordzeekust. En toch heeft deze regio zijn eigen aantrekkingskracht. De kleuren van de Noordzee, somber in herfst en winter, maar zonnig in de lente en zomer, inspireerden beroemde kunstenaars, James Ensor, Paul Delvaux. De kust ligt in de provincie Oost-Vlaanderen, die een Nederlandse invloed heeft en de bevolking spreekt Vlaams.

De kust met de badplaatsen De Pann, Niuport, Oostende, De Haan, Knokke-heist is bezaaid met hotels, kasteelhotels, oude en nieuwe villa’s, kleine huisjes. Trams rijden langs de kust, stoppen in alle steden en zijn aangesloten op het spoorwegnet. Tussen Oostende en Westende rijdt de tram rechtstreeks naar de stranden. De snelweg die langs de zee loopt met vier parallelle rijstroken wordt de Royal Road genoemd. Als u hier met uw gezin op vakantie komt, of gewoon een uurtje stopt na een werkdag, vindt u het strand dat het beste bij u past. De Belgische stranden zijn gratis, maar de kosten voor parasols en ligstoelen zijn afhankelijk van het tijdstip van de dag.

Oostende (vertaald uit het Vlaams betekent het oostelijke uiteinde) is een resort met 9 km aan fijne zandstranden, een rustplaats voor veel Belgen en buitenlanders. Hier bevond zich de zomerresidentie van het Belgische hof, waardoor de stad de naam “Koning der kuststeden” kreeg. De koninklijke villa, gebouwd aan het begin van de 19e eeuw tijdens het bewind van de eerste koning van België, Leopold I, is vandaag omgetoverd tot een trendy hotel-restaurant. Momenteel bezoekt de koninklijke familie Oostende alleen tijdens officiële bezoeken. Tegelijkertijd is het een echte levendige havenstad met vissers- en passagiershaven. Veerboten uit het VK komen hier. Het was een middeleeuws vissersdorpje in de 15e eeuw. In de 18e eeuw, toen België een Spaans bezit was en toen Antwerpen in Nederlandse handen was, kon de Oost-Indische Compagnie Oostende niet veranderen in een belangrijke handelshaven.

Handelaren uit Amsterdam en Londen lieten concurrentie van hun zuiderbuur niet toe en Oostende bleef toen slechts een vissershaven. Maar zonder de grootste haven van Noord-Europa te worden, werd Oostende, namelijk de kuststreek Visserkaai, uitgeroepen tot “Europa’s langste restaurant”. Hier proef je het beste wat de zee uitzendt. Deze unieke veiling van krabben en zeldzame vissen, die aan de kust bij de vissershaven wordt gehouden, trekt in het hoogseizoen veel toeristen. Aan de promenade van Albert I. bevinden zich een groot aantal visrestaurants en cafés, de zonnigste plek, een voetgangersgebied, met veel theecafés met terrassen direct aan het zand. Voor de liefhebbers van het nachtleven zijn Langestraat en omgeving vol met cafés, bars, disco’s, bioscopen, verschillende Engelse pubs met orgelmuziek, evenals het Kursaal. In Oostende verblijf je in een van de 70 hotels. Op 27 juni vindt in Oostende een zeer interessant evenement plaats genaamd “de zee verlichten”. De service vindt direct aan de kust plaats en valt op door zijn uniekheid. Op dezelfde dag worden feestelijke scheepsraces georganiseerd en trekt een kostuumoptocht door het stadscentrum.

Inwoners van Oostende benadrukken met trots de gelijkenis van hun Vlaams dialect met Engels, dat nog steeds in Nederland wordt gesproken en dat vroeger langs de kust van de hele Noordzee werd gesproken. De Britten noemen Oostende de meest Britse stad van Europa, hier komen duizenden Engelse toeristen. Tijdens het hoogseizoen wordt de stad echt overspoeld door massa’s toeristen, en bovendien zullen liefhebbers van afgelegen ontspanning waarschijnlijk niet van het brede strand houden dat de bochten van de dam herhaalt. Als u echter in minder drukke resorts verblijft, kunt u in Oostende langskomen en het centrum, het Wapenplein zien, waar het stadhuis en het Museum voor Schone Kunsten zich bevinden, de haven bezoeken, waar het opleidingszeilschip van de Belgische marine “Mercator” ligt afgemeerd, dat sinds 1960 niet meer op zee is geweest en wat een museum werd. Oostende heeft het Noordzeeaquarium met zijn flora en fauna, evenals een verzameling schelpen en algen.

U kunt wandelen langs de promenades en in de parken – Leopoldpark, gelegen in het stadscentrum sinds 1870, beroemd om zijn bloemenklok, en in het enorme Marie Henrietta-park aan de rand, dat het “bos” van Oostende wordt genoemd. Fort Napoleon is een van de belangrijkste attracties van de stad. De bouw ervan begon in 1810 in opdracht van Napoleon, die het grondgebied van België bezette, en eindigde in 1814. Het fort zou 250 Franse soldaten bevatten.

Helaas zijn daar momenteel restauratiewerkzaamheden aan de gang. Er zijn veel interessante musea in Oostende – het Museum voor Schone Kunsten, het plaatselijke geschiedenismuseum “De Plate” met een collectie van het Neolithicum en het Romeinse Rijk, foto’s en schilderijen uit de 19e eeuw; het huismuseum van James Ensor, een van de grondleggers van het expressionisme en surrealisme; het Museum voor Hedendaagse Kunst, wiens collectie schilderijen en sculpturen inzicht geeft in de Belgische kunst; het Sint-Pieterstorenmuseum, een privémuseum gevestigd in de toren van de Sint-Pieterskerk, waarvan de hoofdgebouwen in 1896 afgebrand zijn; museum voor religieuze kunst.

De Panne is een zeer pittoresk resort. In de oude stadskern zijn in de eerste helft van de 20e eeuw veel Art Nouveau en Art Deco villa’s gebouwd. Het treinstation ligt op zeven kilometer van de stad. Een van de belangrijkste attracties van De Panne is de verbazingwekkende rijkdom van de natuur. Het natuurreservaat Vestoeek van 340 hectare bestaat uit drie duinen rondom twee depressies. Deze holtes, panna’s, begroeid met struiken, zijn bij vloed gevuld met water, maar bij eb zijn ze erg pittoresk en worden ze zelfs “Sahara” genoemd. Dit is de harmonie van zee en strand, polders en duinen. Het grootste deel van de kustlijn wordt ingenomen door hotels, makelaars, campings, lodges en restaurants die te huur zijn. Een schuilplaats in de polders kun je vinden door een huis, hotelkamer, studio of bungalow te huren – wat meer bij je smaak en portemonnee past. De Pannet is vooral aantrekkelijk vanwege de nabijheid van de Franse grens. De stranden van De Panne zijn de breedste aan de Vlaamse kust en worden beschouwd als een gouden paradijs – geel zand en geen golfbrekers. Bij eb neemt de breedte van het strand toe, waardoor het eindeloos lijkt.

In De Panne kunt u een jacht, catamaran huren. Culturele evenementen in de zomer zijn een eindeloze caleidoscoop – tentoonstellingen, jazz- en rockconcerten, theatrale processies, vuurwerk. Voor kinderen is er het Plopsaland-pretpark en het Meli-park, gewijd aan bijen en bijenteelt, maar met meer dan dertig attracties, waaronder de gigantische Apirama-bijenkorf en de grootste waterglijbaan van Europa, Splash. De belangrijkste restaurants en cafés bevinden zich aan de straat loodrecht op de dam – Zeelan. Hier worden het hele jaar gastronomische festivals gehouden – ter ere van St. Valentijn, festival van creatieve en regionale keuken, festival “asperges tussen de zee en de polders”, festival “kunst, gastronomie en wijnen van de wereld”, waarbij restaurants strijden om culinaire hoogstandjes. Niet ver van De Panne zal het interessant zijn om de ruïnes te zien van de oude belangrijkste vrouwelijke abdij van de Vlaamse Duin.

 

 

 

 

belgische kust

 

https://www.dergatsjev.be/2020/07/blankenberge-zeedijk-strand.html