Bas-Kappers
Image default
Woning en Tuin

Waar moet je op letten bij zonnepanelen?

Steeds meer huizen in Nederland kiezen voor zonnepanelen. Dat is ook niet gek met de huidige energieprijzen. Voordat je zonnepanelen aanschaft zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. In dit artikel geven we je een overzicht van waar je aan moet denken.

Bepaal hoeveel zonnepanelen je kan en wilt

De eerste stap is het (laten) bepalen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak kunnen en hoeveel je er daadwerkelijk wilt laten plaatsen. Het kan zijn dat er 15 zonnepanelen op het dak passen maar je aan 10 al genoeg hebt om energieneutraal te zijn. Het kan ook zijn dat je maar 10 zonnepanelen wilt omdat anders de kosten te hoog worden.

Het bedrijf kiezen die de zonnepanelen komt plaatsen

Nadat je een idee hebt van de mogelijkheden en hoeveel zonnepanelen je wilt laten plaatsen is de volgende stap het opvragen van offertes. Vraag bij ten minste 3 bedrijven offertes aan zodat je kunt vergelijken. Zoek hiervoor wel bedrijven uit die vakbekwaam zijn en goede recensies hebben. Kies voor een bedrijf met het keurmerk Zonnekeur, dit is het keurmerk voor zonne-energie.Voordat je akkoord gaat met een offerte moet je goede afspraken gemaakt hebben zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. 

Navragen bij de netbeheerder of de huidige meterkast geschikt is

Vraag aan je netbeheerder of de huidige meterkast geschikt is om zonnestroom te registreren. Dit kun je doen door contact op te nemen met de netbeheerder en zeggen dat je van plan ben om zonnepanelen te namen. De netbeheerder kan zien of jouw huidige meter geschikt is om zonnestroom te registreren. De netbeheerder zal een nieuwe slimme of digitale meter plaatsen als de huidige meter niet geschikt is.

Controleer je opstalverzekering

Meld bij je opstalverzekering dat je zonnepanelen laat installeren en check of de panelen gedekt worden door de verzekering. 

Beveiliging je zonnepanelen

Wanneer de zonnepanelen geplaatst worden moeten deze beveiligt worden tegen overspanning. Overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen is belangrijk omdat dit schade voorkomt bij blikseminslag, door een productiefout of bij zonnepanelen van slechte kwaliteit. Zonnepanelen kunnen beveiligt worden door het gedeelte tussen de meterkast en de omvormer te beveiligen tegen overspanning.

Meld je zonnepanelen aan

Als de zonnepanelen geplaatst en geïnstalleerd zijn moeten deze op twee plekken aangemeld worden, op enegrieleveren.nl en bij jouw energiebedrijf.

De aanmelding bij energieleveren.nl is nodig zodat je de vergoeding krijgt van de geleverde stroom. De aanmelding bij het energiebedrijf is nodig zodat ze weten dat je stroom aan het elektriciteitsnet levert. Voor de stroom die je teruglevert krijg je een vergoeding. De vergoeding ligt tussen de 3 en 12 cent per kWh, dit verschilt per energiebedrijf.

 

https://www.aardnet.nl/overspanningsbeveiliging/zonnepanelen