Bas-Kappers
Image default
Gezondheid

Tips tegen koude voeten

Tips tegen koude voeten

Wanneer sneeuw en ijs het land als een deken bedekken en veranderen in een winterwonderland zijn er veel mensen die zich helemaal niet vermaken. Kinderen kunnen natuurlijk niet wachten om naar buiten te gaan en in de sneeuw te spelen. Veel volwassenen blijven echter liever thuis – het is veel te koud buiten! Maar misschien vind je het wel leuk om weer naar buiten te gaan – met onze tips die je helpen warm te blijven deze winter.

Waarom hebben we het koud?

Zodra het kouder wordt, hebben veel mensen last van bevriezende voeten. De reden hiervoor is een eenvoudig beschermingsmechanisme: ons lichaam is geprogrammeerd om alle vitale organen te beschermen en daarom is de bloedstroom gericht op de hersenen en de organen. De bloedvaten van onze ledematen trekken daarentegen samen, waardoor de bloedstroom in onze handen en voeten vermindert, waardoor ze in de winter snel bevriezen. Het enige wat u daaraan kunt doen: u warm aankleden als u naar buiten gaat.

Jezelf blootstellen aan de kou helpt je lichaam om de kou te weerstaan. Dus ga naar buiten! Ook in de winter! Als we weer naar binnen gaan in de warmte verwijden onze bloedvaten zich en voelt ons lichaam aangenaam warm aan. Warme douches of water opkoken in een elektrische kruik kunnen ook helpen om minder te bevriezen omdat die dingen ons lichaam conditioneren. En ze houden ons fit en versterken ons immuunsysteem. 

Beweging houdt warm

Een ander cruciaal ding om het koude gevoel te bestrijden: sporten! Nog beter: buiten sporten. Het stimuleert de doorbloeding en houdt de bloeddruk op peil. Met als gevolg dat we minder bevriezen. Dus waarom niet een halte eerder uit de bus stappen en de rest van de weg naar huis lopen? Of neem de trap in plaats van de lift? Om te voorkomen dat u uitglijdt op met ijs bedekte straten, kunt u een van onze antislipprofielen gebruiken, zoals de pedag Spikes. De noppen geven u een stevige houvast op sneeuw en ijs.

Van top tot teen warm gekleed

Wie in de winter vaak buiten is, doet er goed aan passende kleding te dragen. En dat begint al bij het ondergoed! Thermisch ondergoed, dat veel mensen dragen tijdens het skiën, is zeer comfortabel om te dragen en houdt de warmte direct op het lichaam. Tegelijkertijd is het ademend en voert het vocht weg van het lichaam – de huid blijft droog.

Verliezen we het grootste deel van onze lichaamswarmte via het hoofd? Dat is eigenlijk een mythe, ook al is het een hardnekkige. De waarheid is dat we warmte verliezen via elk onbedekt deel van ons lichaam. Het dragen van een muts in de winter is dus nog steeds een goed idee (hetzelfde geldt voor het dragen van handschoenen en een sjaal). Een muts van zuiver wol en gevoerd met zachte fleece houdt het hoofd op een natuurlijke manier warm en door de voering kriebelt hij niet en is hij comfortabel om te dragen.

Maar wat kunnen we doen aan koude voeten? Het maakt niet uit of het binnen of buiten is: thermosokken zijn altijd een goed idee om de voeten warm te houden. Zorg ervoor dat u altijd comfortabele en warme schoenen draagt met dikke zolen. Hoe strakker uw schoenen zitten, hoe kouder uw voeten het krijgen. Draag nooit schoenen die de bloedcirculatie belemmeren. Bovendien moeten schoenen altijd wijd zijn, zodat er een isolerende luchtlaag tussen de binnenkant en de voet zit. Thermo inlegzolen houden uw voeten extra warm.

Warme tips tegen koude voeten

Draag altijd dikke en verwarmende huissokken getest om lichaamswarmte te behouden.
Neem regelmatig een verwarmend voetbad, het liefst met wat druppels essentiële olie van rozemarijn (of andere therapeutische oliën).
Neem warm-koude douches of regelmatige baden in koud water (16 tot 18°C/ 60 tot 65 °F). Dit houdt je niet alleen fit, maar verbetert ook je doorbloeding, wat de meest effectieve maatregel is om koude voeten te bestrijden.
Voetmassages verbeteren ook de doorbloeding en de wrijving brengt extra warmte aan koude voeten.
Nog een goede tip om de bloedsomloop te verbeteren: doe regelmatig aan voetgymnastiek. Een perfecte maatregel ook voor mensen die op kantoor werken, omdat voeten vaak koud worden bij stilzitten.
warmte