Bas-Kappers
Image default
Aanbiedingen

Onderhoud van een houten vloer

Nu je een mooie houten vloer gekocht hebt, wil je er ook zo lang mogelijk van genieten. Als je een houten vloer koopt, dan weet je dat de vloer enig onderhoud nodig heeft. Eigenlijk wil je de vloer mooi houden zonder al te intensief onderhoud. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, die ik hieronder op een rijtje zet.

Kies een houten vloer die bij je leefstijl past.

Er zijn heel veel verschillende houten vloeren. Welke vloer jij kiest is afhankelijk van je smaak maar ook van je budget. De meest verkochte is van eiken hout. Een groot voordeel van eiken is dat het een hardhout soort is. En hardhout kan tegen een stootje. Natuurlijk is een eiken vloer niet goedkoop, maar deze is betaalbaarder dan de tropische hardhoutvloeren. 

Is je budget hiervoor niet toereikend, maar wil je toch een houten vloer dan kom je al snel op een grenen vloer uit. Ook een prachtige vloer met een mooie houttekening. Dit is echter wel een zachter houtsoort. Er kunnen dus eerder butsen, deukjes of krassen ontstaan. De vloer zal op den duur een doorleefde uitstraling krijgen. Onderhoud je de vloer goed dan kun je ook hier jarenlang een mooie vloer aan hebben. 

In een gezin met kinderen en/of huisdieren, of in woningen waar veel mensen komen zal er op een houten vloer intensiever worden geleefd. Dus een zacht houten vloer zal eerder slijten. Houd je van een doorleefde vloer, dan is dat geen probleem. Anders kun je beter voor een eiken vloer kiezen

Er zijn verschillende afwerkingen, maar welke kies je

Koop je de vloer bij een vloerenspecialist, dan zie je al snel dat een houten vloer op verschillende manieren kan worden afgewerkt. Kies je voor gemak of kies je voor een mooie natuurlijke uitstraling?

  • Gelakte vloer

En vloer die wordt afgelakt met een speciale parketlak zal op de korte termijn het minste onderhoud vergen. Dit is een UV lak in een hoogglans, eiglans, mat of ultra mat. 

Een gelakte vloer houd je schoon door regelmatig stofzuigen en lichtvochtig dweilen met een mild schoonmaakproduct. Krassen en slijtplekken zijn niet plaatselijk te herstellen. Hiervoor moet de hele vloer opnieuw geschuurd en daarna weer gelakt worden.

  • Een gezeepte vloer

Tegenwoordig worden houten vloeren ook weer gezeept. Dit is één van de oudste methodes om een hout te beschermen. In Scandinavië wordt dit veel toegepast, zowel op meubels al ook vloeren. Grenen, vuren en essen vloeren zijn hier heel geschikt voor, maar ook bij eiken vloeren krijg je een mooi natuurlijk resultaat. Er ontstaat een vergrijsde look op de eiken vloer door een reactie van de alkalische zeep en de tannine in het eiken. Er wordt natuurzeep op de vloer aan gebracht. Het is de goedkoopste afwerkmethode. De vloer krijgt een onbehandelde bleke uitstraling. Puur natuur dus. Het zepen van de vloer is een goede ecologische keuze. Een gezeepte vloer is niet echt geschikt bij  intensief woongebruik, en gaat ook niet met vloerverwarming samen.

Een gezeepte vloer moet regelmatig opnieuw gezeept worden, dus het onderhoud is wel intensief. Maar je gaat milieubewust te werk en dat heeft ook zijn voordelen. Na het dweilen(ook weer met natuurzeep) van de vloer moet je de vloer goed droog maken, want al het vocht kan in het hout trekken.

Houten vloer met was behandelen

Wil je dit met de hand doen dan is het een intensieve klus. Je wrijft de vloer eerst in met was en daarna moet de hele vloer weer uitgeboend worden. 

Hard wax olie (wasolie) op een houten vloer

Wat zijn de voor-en nadelen van de verschillende behandelingen die een houten vloer kan onder gaan?

Naast het afwerken van een houten vloer kan deze hiervoor behandeld worden. Vaak krijgt de vloer hier een verouderde look door. Zo kan een vloer getrommeld, geschaafd, dwars bezaagd, geborsteld of verouderd worden. Het vloeroppervlak krijgt hierdoor meer reliëf. De vloer voelt ruwer aan wat het lopen prettiger kan maken. Huisdieren vinden dit vaak ook fijner. Maar vuil kan zich beter vastzetten, en is dan moeilijker te verwijderen.  

De belangrijkste punten om een houten vloer mooi te houden:

Voorkomen is beter dan genezen en dat geld ook voor het onderhoud van een houten vloer.

  1. Plaats bij buitendeuren goede schoonloopmatten waar het meeste vuil in blijft zitten.

  2. Ga niet eerder op een houten vloer lopen en leven als de afwerklaag goed is uitgehard.

  3. Bevestig viltplaat en viltdoppen onder de poten van meubels en ga hier niet te veel mee schuiven

  4. Plaats de eerste maanden geen vloerkleden op de vloer en bij vloerverwarming is dit helemaal niet verstandig.

  5. Plaats geen lekkende bloempotten op de vloer, anders ontstaan er zwarte vochtplekken. Let ook op overmatig vocht bij waterbakken van huisdieren. 

  6. Mors je vocht, dep dit dan zo snel mogelijk droog.

  7. Zorg dat de vloer zo veel mogelijk vrij van zand en kleine steentjes is, dus regelmatig stofzuigen

  8. Houd je zo veel mogelijk aan de onderhoud-instructies die bij je houten vloer horen.

 

https://www.bas-kappers.nl/